OBSZERNY WYBÓR

W swojej ofercie mamy ponad 200 rodzajów piwa, w tym 16 piw z kranów, które ciągle zmieniamy, po to, aby nieprzerwanie dostarczać naszym gościom nowych smakowych doznań. Można skosztować u nas piw m.in.: z Niemiec, Czech, Słowacji, Belgii, ale główny nacisk kładziemy na piwa polskie i tych znajdą Państwo u nas zdecydowanie najwięcej. Każdy znajdzie coś dla siebie od piw regionalnych, smakowych, czy też tradycyjnych lagerów.

Można spotkać u nas piwa rzemieślnicze, które cechują się bardzo oryginalnymi i zróżnicowanymi smakami. Największą popularnością cieszą się piwa Toruńskie, które warzone są w Browarach zewnętrznych na bazie naszych receptur. Największym hitem i najbardziej rozpoznawalnym produktem jest piwo piernikowe, które swym smakiem nawiązuje do tradycji Torunia, a poprzez oryginalny zbalansowany smak podbija podniebienia większości naszych gości.

Poniżej przedstawiamy Państwu nasze trunki.

Browar Toruński

W 2012 Michał Olszewski wpadł na pomysł, aby Toruń miał, tak jak przed laty, własne piwo. Niestety nie udało się uwarzyć go na miejscu, z uwagi na brak browaru w Toruniu.

Pierwszymi piwami uwarzonymi w browarze w Kłodawie były: Toruńskie Krzepkie oraz Złociste. Nie trzeba było długo czekać na pozytywne reakcje, szczególnie rodowitych torunian, ale także turystów, którzy chętnie zaopatrywali się w „toruńskie”.

Po pierwszym piwnym sukcesie, Michał postanowił pójść za ciosem i w kolejnym roku tym razem w browarze Krajan (Nakło) uwarzył kolejne piwa z serii: miodowe oraz piernikowe ciemne. Piwo miodowe przypadło wielu osobom do gustu, ale jeżeli chodzi o piernikowe, był to strzał w dziesiątkę ! Toruńskie tradycje zobowiązują, a moda na piernikowe pojawiła się na dobre i trwa do dzisiaj, na tyle, że ciężko nadążyć z warzeniem.

Kolejnym piwnym krokiem w stronę powiększenia toruńskiego asortymentu, były piwa Niefiltrowane oraz Pils które zostało uwarzone w 2014 roku w browarze w Wąsoszu nieopodal Częstochowy. Przez dwa kolejne lata nie udało się powiększyć „toruńskiej piwnej rodziny”, jednak już w 2016 roku w kaszubskim browarze Bytów uwarzono kolejne trzy toruńskie style złotego trunku: pszeniczne, ciemne oraz piernikowe jasne. I tutaj musimy znowu przyznać: wszystkie piwa przyjęły się świetnie wśród toruńskiej (i nie tylko) klienteli, jednak piernikowe jasne stało się numerem jeden.

Do dzisiaj staramy się mieć w asortymencie wszystkie piwa toruńskie, a szczególnie piernikowe jasne i ciemne. Niestety nie zawsze nam się to udaje z uwagi na olbrzymie zainteresowanie, a także oczywiście ograniczone możliwości produkcyjne. Jednak pracujemy nad tym, aby w niedalekiej przyszłości piwo toruńskie, było produkowane w grodzie Kopernika.

Browar Olimp

Browar kontraktowy Olimp powstał w 2013 roku wymyślony przez Michała Olszewskiego i był jednym z pierwszych browarów rzemieślniczych w Polsce. Pierwszym „dzieckiem Olimpu” był Prometeusz, uznawany za pierwsze szeroko dostępne piwo w stylu Polish India Pale Ale. Piwo zostało uwarzone w browarze Krajan w Nakle. Powstało jako owoc „kradzieży” typowo amerykańskiego stylu AIPA i przekształcenia go w celu prezentacji walorów polskich chmieli, w myśl powiedzenia „cudze chwalicie, swojego nie znacie”. Trunek chmielony Marynką, Sybillą, Lubelskim i Iungą do poziomu ok. 55 IBU.

Kolejnym piwem uwarzonym przez Olimp, była Hera – pierwszy polski Coffee Milk Stout, na jednym chmielu – Sybilli z dodatkiem kawy arabskiej. Drogą wspomnień przytoczymy zdanie z etykiety tego trunku: „Hera! Królowa Olimpu! Trunek subtelny i delikatny jak uroda żony Zeusa oraz mroczny i słodki jak jej zemsta”. Te słowa chyba najlepiej oddają walory smakowe tego piwa. W 2016 roku uwarzyliśmy kolejną odsłonę tego Coffe Milk Stouta, która chyba jeszcze bardziej przypadła do gustu piwnym fanom. Nie boimy się powiedzieć, że Hera to klasyka w swoim stylu!

Jeszcze w tym samym roku, po wydaniu pierwszych swoich dwóch piw, browar Olimp zaczął warzyć swoje piwa w Kłodawie. W tamtejszym browarze powstały m.in. Prometeusz WET HOPING, Zeus( IIPA), Nyks (stout), Kentauros (Weizen Bock), Hermes (APA), Hades( RIS oraz Wild Ale), Afrodyta (Witbier). W 2014 i 2015 roku Browar Olimp kontynuował swoją piwną przygodę w browarze w Wąsoszu który reaktywował też Michał Olszewski, W Wąsoszu powstały kolejne piwne odmiany takie jak: Apollo (IPA), Ares (Irish Ale), Charon ( Pumpkin Ale), Demeter (IPA), Eris (Belgian Ale), Hefajstos ( Smoked Stout), Panakeja ( Earl Grey AIPA), Persefona (APA), Sophia (Grodziskie), Zefir (APA), Satyr – kooperacja z browarem SzałPiw (Belgian Ale).

Rzemieślniczy browar z Torunia miał również swoje epizody w 2015 roku w browarach: w Kościerzynie, gdzie uwarzył Talie (Gose) oraz w Tleniu – jedną warkę Panakeji. W 2016 i 2017 roku warzenie odbywa się w Kaszubskim Browarze Bytów (również wskrzeszony przez Michał Olszewskiego), gdzie wydane zostały: Dafne (AIPA), Bacchus (RIS), Dafne (APA), Epione (IPA), Harmonia (American Table Beer), Higieja (Earl Grey Pils), Hydra (Wild Ale), Hypnos (RIS), Olimpijskie (earl grey lager), Klio (Berliner Weisse), Maja (Sour Pale Ale) , Meduza (Wild Ale), Morfeusz (Smoked Pils), Panakeja (Earl Grey AIPA – nowe warki w wersji extreme i zwykłej) , Skiron (IPA), Tanatos (RIS).

W bieżącym roku dodatkowo warzenie będzie odbywało się w browarze w Kłodawie. Tym sposobem jeden z najstarszych browarów rzemieślniczych w Polsce wydał około 50 piw w przeróżnych stylach i wersjach. Kawałek historii za nami, a co przyniesie rok 2018 ? Zobaczymy !